Jaká bude budoucnost Finančního Poradenství v ČR?


21.03.2024

David Nekola PFP

Směřování k Personalizaci, Transparentnosti a Placenému Modelu Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým možnostem, které umožňují finančním poradcům lépe porozumět potřebám klientů a poskytovat jim individualizované služby.

Moderní technologie a změny v regulativě výrazně formují budoucnost finančního poradenství v České Republice. Digitalizace a technologický pokrok otevírají dveře k novým možnostem, které umožňují finančním poradcům lépe porozumět potřebám klientů a poskytovat jim individualizované služby.

Digitální platformy a mobilní aplikace přinášejí klientům větší flexibilitu a kontrolu nad jejich finančními rozhodnutími. Klienti mohou sledovat vývoj svých investic, analyzovat své výdaje a plánovat své finanční cíle odkudkoliv a kdykoliv. To znamená, že finanční poradci musí být schopni efektivně využívat tyto technologické nástroje a poskytovat klientům přidanou hodnotu prostřednictvím online služeb.

Dalším významným trendem je posun k personalizovanému poradenství. Každý klient má své vlastní finanční cíle, tolerance k riziku a životní situaci. Moderní technologie, jako jsou algoritmy strojového učení a umělé inteligence, umožňují finančním poradcům analyzovat velké množství dat a vyvozovat z nich individuálně přizpůsobené investiční strategie a finanční plány.

V souvislosti s těmito změnami se také diskutuje o odměňovacím modelu finančních poradců. Zatímco provizní model, kde poradci získávají provize za prodej finančních produktů, byl dlouhodobě dominantní, stále více se uplatňuje placené poradenství. Tento model přináší vyšší transparentnost a snižuje možnost střetu zájmů. Klienti preferují placené poradenství, protože mají jistotu, že rady a doporučení, která dostávají, jsou v jejich nejlepším zájmu.

Můj osobní názor podporuje tento trend směrem k placenému modelu finančního poradenství. Placené poradenství posiluje důvěru mezi poradci a klienty a podporuje objektivní poskytování služeb. Zároveň je důležité, aby finanční poradci nabízeli svým klientům hodnotu za peníze a poskytovali jim komplexní a kvalitní služby, které jim pomohou dosáhnout jejich finančních cílů.

V současné době se někteří poradci, kteří jsou odměňováni na základě provizí, na svých vizitkách a v reklamách označuje jako nezávislý. Ovšem položte si otázku, co se za tou nezávislostí skrývá. Ve skutečnosti jsou závislí na uskutečněném obchodu, kdy je zaplatí producent. Ta prezentovaná nezávislost je pouze to, že Vám mohou doporučit produkt z jedné nebo druhé pojišťovny/banky. Tím ta nezávislost končí.

Celkově lze tedy říci, že budoucnost finančního poradenství v České Republice bude záviset na schopnosti finančních poradců adaptovat se na změny v technologii, regulaci a preferencích klientů. Úspěšní finanční poradci budou muset efektivně využívat moderní technologie, poskytovat personalizované služby a pracovat na budování důvěry mezi sebou a svými klienty.

 

David Nekola PFP


Další články

26.04.2024

Jaroslava Nekolová

Proč je důležité mít svého finančního poradce

Moje negativní emoce jsou na levelu milion. Dostala se ke mně smlouva půjčky jedné klientky a já jsem plná emocí a nepochopení. Možná jsem opravdu odlišná, svázána s…

19.02.2024

Jaroslava Nekolová

Autopojištění proč sjednat přes poradce?

Zde je několik důvodů, proč se vyplatí zvážit služby finančního poradce: Individuální přístup a poradenství: Finanční poradci mají široké znalosti o různý…

15.01.2024

David Nekola PFP

PP – DPS – DIP

PP (penzijní připojištění) tzv. Transformované fondy. Kdo je stále v tomto typu spoření, má jasnou garanci kladné nuly. Znamená to, že fond nemůže m…

Naši partneři