Jak se vypořádat s nečekaným finančním štěstím a nezruinovat se


21.08.2024

David Nekola PFP

Náhlý přísun velkých peněz, ať už z prodeje nemovitosti, dědictví, výhry nebo daru, může být jak požehnáním, tak prokletím. Zatímco většina z nás by si přála ocitnout se v takové situaci, realita je často jiná. Mnoho lidí, kteří se najednou ocitli v držení značného obnosu peněz, je ztratilo stejně rychle, jak je získali. Jak se tedy vyhnout této pasti a využít nečekané finanční štěstí k vytvoření stabilní budoucnosti?

Nejčastější chyby při správě nečekaného bohatství

  • Impulzivní výdaje: První impulsem je často splnit si všechny odložené sny – koupit si drahé auto, vyrazit na luxusní dovolenou, nebo investovat do riskantních aktiv.
  • Nedostatek finančního plánu: Bez jasné strategie, jak s penězi naložit, se snadno staneme obětí podvodníků nebo špatných investičních rozhodnutí.
  • Důvěra v banky: Zatímco banky nabízejí širokou škálu produktů, jejich primárním cílem je zisk. To znamená, že vám nemusí vždy doporučit řešení, které je pro vás nejvýhodnější.

Jak postupovat při správě velkého finančního obnosu

  1. Emoční odstup: Dejte si čas na zpracování této velké změny. Vyhněte se ukvapeným rozhodnutím a nechte emoce trochu vychladnout.
  2. Finanční plán: Zkonzultujte svou situaci se svým finančním poradcem. Ten vám pomůže vytvořit personalizovaný plán, který bude zohledňovat vaše cíle, rizikovost a časový horizont.
  3. Diverzifikace: Nesvěřujte všechny peníze do jednoho koše. Rozložte investice do různých tříd aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti nebo komodity.
  4. Dlouhodobý pohled: Nezaměřujte se pouze na krátkodobé zisky. Budujte si stabilní finanční základnu pro budoucnost.
  5. Ochrana majetku: Zajistěte si odpovídající pojištění a právní ochranu.
  6. Charita: Pokud chcete, můžete část peněz věnovat na charitu a podpořit tak dobré věci.

Jak si vybudovat pasivní příjem

Jedním ze způsobů, jak si zajistit dlouhodobou finanční nezávislost, je vytvoření pasivního příjmu. To znamená, že peníze vám budou přinášet zisk, i když nebudete aktivně pracovat. Mezi nejčastější způsoby pasivního příjmu patří:

  • Pronájem nemovitostí: Investice do nemovitostí může být dlouhodobě výhodná a přinášet stabilní příjem z nájmů.
  • Dividendy z akcií: Nakupem akcií společností, které vyplácejí dividendy, si můžete vytvořit pravidelný pasivní příjem.
  • Online podnikání: Vytvoření vlastního online obchodu, blogu nebo kurzu může být dalším zdrojem pasivního příjmu.

Závěr

Náhlé bohatství může být příležitostí k naplnění vašich snů a vytvoření lepší budoucnosti. Je však důležité přistupovat k této situaci zodpovědně a s dlouhodobým plánem. Nebojte se požádat o pomoc odborníka a nezapomínejte, že peníze jsou pouze nástrojem, který vám může pomoci dosáhnout vašich cílů.

Chcete se dozvědět více o konkrétních investičních strategiích nebo hledáte spolehlivého finančního poradce? Napište mi a rád vám pomohu.

 

David Nekola PFP


Další články

24.06.2024

Jaroslava Nekolová

Jaké jsou dnes možnosti cestovního pojištění?

Před odjezdem na dovolenou byste si měli ověřit, zda máte ke své platební či kreditní kartě od své banky sjednané hromadné cestovní pojištění a pokud ano, zjistěte si přesně co…

22.05.2024

Jaroslava Nekolová

Invalidita: Změna, kterou je třeba chápat a řešit

Invalidita je definována jako pokles pracovní schopnosti, který nastal z důvodu nepříznivého zdravotního stavu, a to v rozsahu nejméně o 35 %. Podle míry poklesu pracovní…

26.04.2024

Jaroslava Nekolová

Proč je důležité mít svého finančního poradce

Moje negativní emoce jsou na levelu milion. Dostala se ke mně smlouva půjčky jedné klientky a já jsem plná emocí a nepochopení. Možná jsem opravdu odlišná, svázána s…

Naši partneři